Simulare de amploare a pompierilor doljeni, la Maglavit


Un incendiu în masă, care a cuprins zeci de locuinţe, spaţii comerciale şi chiar şcoala din comuna doljeană Maglavit a pus “pe jar” autorităţile. Este anunţat preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul de Dolj Nicolae Sorin Răducan, care pune în aplicare “Planul Roşu de Intervenţie”. Echipaje de pompieri, ambulanţe SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dolj, voluntari, jandarmi, dar şi poliţişti intervin pentru stingerea incendiului şi înlăturarea efectelor acestuia. Tot acest tablou este, din fericire, doar un scenariu pus la cale de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj pentru verificarea modului de reacţie a tuturor forţelor care trebuie să intervină într-o asemenea stare de urgenţă.


Alarmele au început să sune cu putere, în comuna doljeană Maglavit, ieri dimineaţă, la ora 11.30. Motivul a fost un exerciţiu cu forţe suplimentare în teren, vizând gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de un incendiu în masă izbucnit în localitate. Persoane necunoscute au incendiat obiective din mai multe zone ale localităţii, respective 20 de gospodării pe strada Traian Vuia cu posibilităţi de propagare la întregul cvartal de locuinţe; alte 15 gospodării pe strada Pieţei cu posibilităţi de propagare la întregul cvartal de locuinţe; spaţii comerciale şi Târgul de Săptămână de pe strada Pieţei, dar şi şcoala Generală Maglavit, situată pe Calea Severinului, cu posibilităţi de propagare la spaţiile comerciale aflate în imediata apropiere. În aceste condiţii sunt alarmate toate instituţiile şi este anunţat preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul de Dolj, Nicolae Sorin Răducan, care pune în aplicare “Planul Roşu de Intervenţie”.


Totodată a fost pus în aplicare Planul creşterii capacităţii operaţionale - alertă NIVEL IV – ALERTĂ ROŞIE - pentru Detaşamentul de Pompieri Calafat. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii Maglavit, convocat în sedinţă extraordinară, a hotărât punerea în aplicare a Planului de evacuare a populaţiei, salariaţilor şi bunurilor materiale în situaţii de urgenţă al localităţii Maglavit şi activarea de urgenţă a Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi deplasarea acestora la locul evenimentului.

S-au montat corturi pentru acordarea ajutorului medical specializat răniţilor, iar echipele de intervenţie lucrează pentru a lichida incendiile şi pentru salvarea persoanelor blocate în locuinţe. În final, totul se încheie cu bine, efectele dezastrului fiind înlăturate.

Toată această desfăşurare de forţe a avut drept scop verificarea asigurării unui răspuns coordonat al tuturor componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, evaluarea informaţiilor şi analiza situaţiei iniţiale, stabilirea variantelor optime pentru intervenţie şi a concepţiei de alarmare a instituţiilor şi serviciilor publice descentralizate în scopul minimizării impactului asupra construcţiilor, persoanelor afectate de producerea unui incendiu în masă, după cum au anunţat reprezentanţii ISU Dolj. Exerciţiul a fost un succes, însă salvatorii sunt conştienţi că, într-o situaţie reală, lucrurile ar sta puţin altfel, mai ales că populaţia ar intra în panică.

Tocmai de aceea, menirea acestor activităţi este ca forţele de intervenţie să fie pregătite să acţioneze coordonat, să conlucreze şi toată lumea să ştie exact ce are de făcut.

sursa:cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.