Doljeni condamnaţi cu suspendare după ce au fost prinşi cu peste 13.000 pachete de ţigări de contrabandă


Doi doljeni, de 46, respectiv 51 de ani, reţinuţi pe 19 aprilie a.c., în baza ordonanţelor emise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova pentru contrabandă cu ţigări, au fost condamnaţi. Magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat sentinţa pe fond la sfârşitul săptămânii trecute, cei doi primind 1 an, respectiv 1 an şi 8 luni închisoare cu suspendare. În urma descinderilor făcute la locuinţele lor, au fost descoperite şi ridicate 262.000 ţigarete (13.100 de pachete) toate provenite din contrabandă. Judecătorii au mai dispus ca bărbatul de 51 de ani să achite 107.254 lei, reprezentând prejudiciul creat bugetului de stat. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.


Reamintim că poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Dolj, sprijiniţi de colegi din cadrul Poliţiei Craiova, Poliţiei Calafat şi „mascaţii” Serviciului Acţiuni Speciale, în baza mandatelor de percheziţie domiciliară, au descins, marţi, 19 aprilie a.c., în mai multe locaţii din judeţul Dolj, la domiciliile unor persoane bănuite de contrabandă cu produse din tutun. Astfel, la locuinţa lui Gheorghiţă Ciucă, de 51 de ani, din Calafat, oamenii legii au descoperit 300 pachete de ţigări, diverse mărci, fără timbru de marcaj românesc, iar la domiciliul altul bărbat, din comuna Ciupercenii Noi, au descoperit numai puţin de 11.960 pachete de ţigări diverse mărci, fără timbru de marcaj românesc.

În aceeaşi zi, a fost identificat şi Cornel Popară, de 46 de ani, din comuna Ciupercenii Noi, care se pregătea să transporte 840 de pachete de ţigări diverse mărci, fără timbru de marcaj românesc, spre un magazin pe care îl deţine. În urma cercetărilor efectuate, anchetatorii au stabilit faptul că Gheorghiţă Ciucă îl aproviziona cu ţigări fără timbru de marcaj românesc pe Cornel Popară şi depozita la domiciliul bărbatului din Ciupercenii Noi, ocazional, diferite cantităţi de ţigări provenite din contrabandă.

Cele peste 260 000 de ţigarete (13.100 de pachete) provenite din contrabandă au fost predate Direcţiei Regionale Vamale Craiova pentru calcularea prejudiciului adus bugetului consolidat al statului. Gheorghiţă Ciucă şi Cornel Popară, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi introduşi în arestul I.P.J. Dolj, iar pe 20 aprilie au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Instanţa a admis propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova numai în ceea ce-l priveşte pe Ciucă, arestat pentru 30 de zile (fiind eliberat pe 25 mai a.c.), în timp ce partenerul său a fost plasat sub control judiciar.

Şi-au recunoscut faptele

Pe 18 mai a.c. s-a înregistrat la Judecătoria Craiova dosarul în care cei doi au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni la regimul vamal, dosarul intrând în camera preliminară. Ambii inculpaţi au recunoscut comiterea faptelor şi au cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, iar vineri, 9 septembrie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa pe fond. Gheorghiţă Ciucă a fost condamnat la 1 an şi 8 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 80 de zile de muncă în folosul Primăriei municipiului Calafat, iar Cornel Popară a primit o pedeapsă de 1 an închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 60 de zile de muncă în folosul Primăriei Ciupercenii Noi. Instanţa l-a mai obligat pe Ciucă la plata sumei de 107.254 lei (reprezentând taxe vamale, accize şi TVA), şi la plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere calculate conform Codului de procedură fiscală, fiecare inculpat având de achitat şi câte 1200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Trimiteți un comentariu

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.