Păstrează Doljul curat. Colectează separat!


În judeţul Dolj se pun bazele unui nou sistem integrat şi durabil de management al deşeurilor care are ca scop asigurarea creşterii calităţii sănătăţii, mediului şi a vieţii în judeţ.

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor  pentru judeţul Dolj, propus prin Proiectul finanţat prin POS Mediu, va acoperi întregul teritoriu al judeţului, atât mediul urban, cât şi mediul rural, înglobând activităţile de colectare, transport, tratare şi eliminare a deşeurilor municipale.

Prin acest proiect se urmăreşte ca deşeurile să fie depozitate numai în locurile special amenajate, în recipiente corespunzătoare pentru fiecare categorie de deşeu, identificabile prin etichetă.

Vineri, 22 aprilie, de Ziua Pământului, Consiliul Judeţean Dolj, a organizat un eveniment de promovare a acestui proiect la Facultatea de Inginerie Electrică din Craiova, la acţiune participând şi Mircea Dinescu, vectorul de imagine pentru proiect.

”Am acceptat cu plăcere să mă implic în acest proiect pentru că în România chiar e o problemă cu povestea cu gunoiul. În general, tomberoanele sunt legate cu lanţuri, se fură tomberoanele. Apoi, când li s-au dat gratis unor oameni au pus varza la murat în ele şi atunci trebuie să vorbească cineva care să se ştie convingător şi ei s-au gândit la mine că sunt un om care, fie folosesc un limbaj mai colorat, fie pot să fiu simpatic şi pot să discut o temă de-asta care ţine de ecologie şi eu sunt obsedat de ecologie începând de la faptul că nu mănânc decât lucruri semănate în curte, fără chestii chimice. Sunt zguduit de câte PET-uri şi mizerii sunt pe malul râurilor şi trebuie ca românii să înţeleagă ceva din asta. E o poveste, Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Când vezi Dunărea asta şi pe malul Dunării sunt munţi de gunoaie…Judeţul acesta are cea mai lungă cantitate de Dunăre din toate judeţele din România. Lumea nu ştie că în Oltenia există Dunăre. Oltenii s-au dat mari cu Jiul, cu Oltul, dar Dunărea mai puţin, deşi e o poezie „ Dacă Dunăre n-aveam Oltul în Dunăre îl schimbam”. În acest sens m-am lăsat implicat într-o poveste cu copiii prin parcuri, până la urmă cred că generaţia noastră mai bătrână nu mai funcţionează aşa de bine, e greu să o schimbi dar faptul că un copilaş învaţă să pună într-un loc sticla de plastic, ca o joacă aşa, s-ar putea să iasă până la urmă. Dacă politic nu am curăţat clasa politică de gunoaie măcar să le curăţăm pe astea din jurul curţii noastre. Trebuie făcute cât mai multe acţiuni mai ales la ţară unde se vor da gratis tomberoane. Să se înţeleagă încă o dată, aşa cum îţi văruieşti gardul, aşa cum şi pomul îl cureţi, România nu va avea decât de câştigat din asta, mai ales acum când se pune problema şi şansa României de a avea un turism ecologic. Avem ceva în ţara asta, nişte peisaje absolut extraordinare, să ai şi Delta Dunării, şi munţi, şi păduri în bătătură şi tu nu ştii ce să faci cu ea”, a declarat Mircea Dinescu, prezent vineri la evenimentul de promovare a proiectului.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi prevede următoarele componente:

Colectare separată  pe mai multe domenii (hârtie şi carton, sticlă, plastic şi metal, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale). Pentru acestea, prin proiect se vor achiziţiona echipamente de colectare separată a deşeurilor (containere îngropate – pentru municipiul Craiova, containere clopot, europubele, eurocontainere, unităţi de compostare individuale), vehiculele de colectare adecvate fiecărui tip de recipient şi se vor construi platforme de colectare pentru amplasarea containerelor îngropate. De asemenea, din proiect se construiesc 4 staţii de transfer, respectiv la Băileşti, Filiaşi, Calafat şi Dobreşti;

Se doreşte sortarea  deşeurilor reciclabile în staţii de sortare, astfel încât acestea să poată fi trimise către unităţile de reciclare. Prin proiect se va finanţa realizarea unei staţii de sortare la Mofleni.

Compostarea. Se vor construi, de asemenea, 2 staţii de compostare la Mofleni şi la Calafat şi se vor închide şi ecologiza  depozitele de deşeuri neconforme de la Filiaşi, Segarcea-Unirea şi Calafat.


“Acest proiect este al Consiliului Judeţean Dolj, are o valoare de aproximativ 53 de milioane de euro. Termenul limită este în martie anul viitor. Prin intermediul acestui proiect sunt achiziţionate mai multe echipamente, vorbim despre construirea unoi instalaţii de depozitare, sortare şi transfer pe teritoriul întregului judeţ şi închiderea unor depozite neconforme”, a spus Poliana Cătălin, expert mediu.


Obiectivele Proiectului  Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, în judeţul Dolj 

Prin acest proiect se urmăreşte realizarea mai multor obiective:

-îmbunătăţirea şi extinderea sistemului de colectare şi transport a deşeurilor municipale la nivelul întregului judeţ;

-creşterea cantităţilor de deşeuri reciclate şi valorificate;

-promovarea valorificării materiale şi energetice a deşeurilor municipale;

-reducerea cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare;

-realizarea unei infrastructuri eficiente pentru gestionarea deşeurilor;

-sprijinirea autorităţilor locale în realizarea unei strategii eficiente cu privire la tarife, tarifarea şi colectarea acestora;

-creşterea gradului de conştientizare a populaţiei judeţului cu privire la beneficiile implementării proiectului.


Sumele investite de către Consiliul Judeţean Dolj, respectiv Uniunea Europeană, sunt:

Valoarea totală a proiectului:  236.566.467 lei

Contribuţia Uniunii Europene şi a Guvernului României:  215.128.375 lei

Contribuţia Consiliului Judeţean Dolj:  2.170.015 lei

„Proiectul a început în anul 2014, până în prezent s-a refazat cu o prelungire până în 2017. Este un proiect exclusiv pe mediu. În ultimul studiu făcut s-a dovedit că numărul peştilor în mări şi oceane a fost depăşit de numărul PET-urilor şi a altor deşeuri aruncate. Noi am mers în campania de informare şi conştientizare a publicului în peste 180 de locaţii, unde am încercat să conştientizăm oamenii despre importanţa reciclării, colectării separate. Toate aceste deşeuri vor fi topite, iar pentru unele dintre produse, costul de fabricare cu până la 70% va fi mai mic”, a declarat Daniela Pătru, manager comunicare în cadrul proiectului, reprezentant al Consiliului judeţean Dolj.

De asemenea, cu acest prilej, studenţii Facultăţii de Inginerie Electrică au fost provocaţi să realizeze un proiect prin care să promoveze gestionarea deşeurilor. Astfel, un număr de 8 lucrări au fost realizate, însă numai trei au respectat regulamentul concursului şi s-au calificat. Cu ocazia promovării acestei acţiuni, studenţii care au întocmit proiecte au fost premiaţi.

sursa:jurnalulolteniei.ro

Trimiteți un comentariu

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.