Încălzire cu lemne, la bloc, în Calafat


Stau la bloc, dar se încălzesc cu sobe cu lemne. Se întâmplă la Calafat, acolo unde de şapte ani nu mai există sistem centralizat de încălzire. Oamenii şi-au construit sobe, dar mai complicat este cu „urcatul lemnelor la etaj”. Aşa că cei mai ingenioşi şi-au improvizat scripeţi.

Constantin Spulbăr şi-a montat sursa de căldură, o centrală pe lemne, în balconul apartamentul său. 3-4 metri cubi de lemne consumă în fiecare iarnă. În primele două ierni, s-a chinuit urcând lemnele în spate până la etajul trei. Acum, şi-a montat un scripete electric pe casa scării.

„Cu spatele nu pot să car de la parter până la etajul 3. Aduc o dată pe lună, mi le-am urcat sus , le-am împachetat, o lună de zile nu mai am treabă”, spune Constantin Spulbăr, locatar bloc Calafat.

Nu la fel de norocoşi sunt vecinii săi care trebuie să urce cu braţul de lemne până la ultimele etaje ale blocurilor.

Reporter: De câte ori pe zi urcaţi cu braţul cu lemne?
Dorel Pîrjol, locatar: Depinde... dacă este frig, de două, trei ori. Dar... aşa... o dată iau într-o cutie de banane. Am centrală d-asta micuţă de la bulgari am luat şi... asta este. Ne pătimim cum putem. Stăm la etajul 4 şi e prea greu pentru etajul 4 cu lemne.

Calafatul a rămas fără sistemul centralizat de încălzire de aproape şapte ani.

„Nu era eficientă şi nu se mai poate face aşa ceva. Ar fi posibilă numai pe scări de bloc, în cazul în care toţi locatarii s-ar asocia să facă încăzire centralizată pe scară”, a declarat Lucian Ciobanu, primarul oraşului Calafat.

Pompierii avertizează proprietarii apartamentelor care sunt încălzite cu sobe sau centrale termice pe lemne că trebuie să ia măsuri de precauţie.

„Trebuie să verifice sobele şi coşurile de fum pentru că în această perioadă sunt unul dintre principalele cauze ale incendiilor”, spune col. Adrian Sandu, ISU Dolj.

Cele mai multe dintre cele 3.200 de apartamente din Calafat au sobe sau centrale pe lemne. Locatarii plătesc în jur de 2.000 de lei ca să se încălzească o iarnă întreagă. Cei cu dare de mână şi-au montat centrale electrice, dar factura lor de energie electrică se apropie de o mie de lei pe lună.

sursa:digi24.ro

2 comentarii

  1. Cum e posibil in sec. XXI asa ceva? dece s-au mai construit blocuri daca nu erau in stare primarii, consilierii si alti idioti, sa mentina in functiune un sistem centralizat? Oamnii s-au mutat in blocuri sa le fie mai usor, nici nu s-au gindit ca de fapt va fi un calvar. Puteau pina acum sa acceseze fonduri europene, dar cine, ca trebuie sa te duca si capul sa faci lucrul asta. Cit chin este pe bietii oameni dar si cit pericol.
  2. Nu toti locatarii si-au construit sobe in casa, unii se incalzesc numai la calorifer electric. In toate aceste blocuri sunt bombe cu efect intirziat. Incredibil, gaze nu au, totul este un chin iar oamenii sunt in majoritate de virsta a treia, oricind se poate produce o explozie, de la un scurt circuit sau un incendiu din cauza unei sobe. Cine verifica instalatiile astea in afara de proprietarii de apartamente? Primarule, consilierilor care stati cu curu pe scaune si la caldurica, ce masuri puteti lua pentru a preveni vreun dezastru, ce faceti voi acolo cu partidele voastre cu tot, ca sa le fie mai bine calafatenilor? Cum de nu va mustra constiinta, in cazul in care o aveti? Pai Calafatul se mai poate numi oras? Doamne, este un sat in care primeaza saracia, ciinii pe strazile neiluminate in toatalitate, lipsa locurilor de munca, in genearl chin si lipsa de interes totala din partea acelor asa-zisi edili care Dumnezeu stie cu ce se ocupa, dar sunt in fruntea amaritilor din Calafat. Obed…
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.