Recomandările DSVSA Dolj pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele caniculare


În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi de aceea este bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Pentru că temperaturile caniculare nu se încumetă să ne părăsească, consumatorilor li se recomandă din partea medicilor sanitari-veterinari să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă.

Frigiderul, unica scăpare

 
„Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C. De asemenea, produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate”, ne-a precizat dr. Andrei Butaru, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.

Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj. Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite. Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior. Îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente. Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Orice abatere alimentară se poate reclama gratuit la  0800 826 787

 

DSVSA Dolj vă asigură că, la nivelul fiecărui judeţului, agenţii economici vor respecta:  evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare; verificarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte).

Medicii sanitari-veterinari vor putea face confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării. Totodată este interzis transportul produselor alimentare, în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific, precum şi a comercializării şi punerii în consum a cărnurilor, care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.

  „Consumatorii pot sesiza autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit numărul de telefon – 0800 826 787”, a mai menţionat Andrei Butaru.

Prevederi aplicabile fermierilor

Proprietarii şi deţinătorii de animale au obligaţia de a respecta măsurile pentru a asigura protecţia şi bunăstarea animalelor şi de a evita apariţia stresului termic asociat perioadei de vară, adesea cu temperaturi caniculare. Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive; asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică)  şi calitativ (prospeţime, raport energetic etc.);  existenţa stocurilor de apă şi furaje; verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie; verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi generatoarelor de energie electrică.

Animalele nu trebuie muncite în intervalul 12.00 – 18.00

În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 - 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25ºC. La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la apariţia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă. În perioadele caniculare, fermierii se vor asigura că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe şi că hrana şi apa sunt disponibile.

Este important să se asigure, în cazul în care animalele sunt ţinute în afară, că există umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apa manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare. Ca şi în cazul animalelor de crescătorie, caii şi poneii, ţinuţi afară în timpul zilei  trebuie să aibă: acces la adăpost umbrit, acces nelimitat la sursele de apă şi hrană. Aprovizionarea cu apă pentru toţi caii şi poneii trebuie verificată în mod regulat şi trebuie să existe şi surse alternative de alimentare cu apă.

Reguli drastice pentru transportul animalelor

Transportatorii de animale vii sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Înainte de a pleca la drum se face verificarea condiţiilor de microclimat oferite de mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului. Transportatorii trebuie să verifice traseul şi alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp, pentru a micşora durata călătoriei.

 „La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată  în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi. Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor”, a precizat Andrei Butaru.

Categorie de animale/Cantitate de apă recomandată:


  • vaci-lapte: 38-52 litri; bovine: 38 l; cai: 20-45 l; porci: 4-11.5 l; ovine: 6 l; păsări-curte: 0,5l.
  • Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.


sursa:cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.